- Mahirkan diri memerah susu menggunakan tangan
- Sediakan kelengkapan asas untuk menyimpan Susu Ibu Perahan (SIP) seperti bekas menyimpan susu, pek ais dan beg susu.
- Simpan dan sediakan stok susu cair dan stok susu beku untuk kegunaan bayi secukupnya sebelum mula bekerja
- Ajar dan latih pengasuh/penjaga bayi mengenai kaedah memberi susu ibu perahan kepada bayi.
- Ibu jari dan jari telunjuk diletakkan setentang pada bahagian tepi areola
- Jari lain mengampu payudara
- Tekan ibu jari dan jari telunjuk ke belakang (ke arah tulang dada).
- Perah dan sasarkan kepada saluran susu untuk membantu aliran susu keluar.
- Tekan ibu jari dan jari telunjuk ke belakang (ke arah tulang dada).
- Perah dan sasarkan kepada saluran susu untuk membantu aliran susu keluar.
- Lepaskan tekanan pada payudara
- Ulang semula konsep TEKAN KE BELAKANG-PERAH-LEPAS beberapa kali sehingga susu habis dikeluarkan
- Tekan dan perah diseluruh bahagian payudara untuk memastikan payudara kosong sepenuhnya
Ibu digalakkan mahir memerah susu menggunakan tangan. Pam susu adalah pilihan kedua.
Ruang TerbukaSusu Ibu Baru Diperah |
|
Susu Ibu Telah Dicairkan Suhu Bilik Biasa 25-37 ℃ = Terus Digunakan Suhu Bilik Hawa Dingin 15-25 ℃ = 1-2 Jam |
Bekas Susu Berisi Pek AisSusu Ibu Baru Diperah |
|
Susu Ibu Telah Dicairkan Tidak Digalakkan Simpan |
Peti Sejuk DinginSusu Ibu Baru Diperah |
|
Susu Ibu Telah Dicairkan 24 Jam |
Peti Sejuk BekuSusu Ibu Baru Diperah |
|
Susu Ibu Telah Dicairkan Tidak Digalakkan Pembekuan Semula |
Peti BekuSusu Ibu Baru Diperah |
|
Susu Ibu Telah Dicairkan Tidak Digalakkan Pembekuan Semula |
Panduan ini adalah bagi bayi sihat. Bagi bayi pramatang atau sakit, dinasihatkan untuk mendapatkan maklumat yang lebih tepat daripada Klinik Kesihatan Ibu Anak berdekatan.